Tradiția gătitului miresei are loc la mireasă acasă, la sală, unde seara va avea loc petrecerea, acasă la miri, la un hotel și presupune ca nașa să-i pună acesteia voalul, coronița și celelalte accesorii.
Tradiție emoționantă
Teoretic gătitul miresei se face în casă și în camera unde a copilărit mireasa. Această tradiție are o puternică încărcătură emoțională. Fetița care s-a jucat și a crescut în acea casă, iese gătită în mireasă și pășește într-un alt capitol al vieții ei. Este momentul trecerii la o altă etapă a vieții, la fel ca în cele mai frumoase povești, este momentul în care practic mireasa își ia rămas bun de la casă, părinți, rude, și pășește spre noua ei familiei formată din 2 inimi cu noi speranțe și vise multe.
Muzică pentru gătitul miresei
Multe mirese aleg să le cânte melodia Ia-ți mireasă ziua bună. Alte melodii potrivite ar fi și Eu mă duc la cununie cântată de Paula Selling sau Ia-ți mireasă rămas bun de Gabi Lunca. Muzica este foarte importantă în aceste momente, deoarece face ca emoțiile să fie mult mai puternice, mult mai vii. Muzica are un rol important în a “traduce”, trăirile miresei și celorlalți participanți.
Desfășurarea tradiției
Pentru că mireasa este deja îmbrăcată, coafată și machiată, gătitul miresei presupune doar câteva detalii de finisare a aspectului miresei. Pentru a nu deteriora coafura realizată, nașa mai mult mimează gătitul miresei. De obicei gătitul miresei presupune aplicarea și aranjarea voalului și a coroniței.
Tot acum i se pun miresei bijuteriile și celelalte accesorii. După aranjarea voalului și aplicarea accesoriilor miresei i se oferă o oglindă din partea domnișoarelor de onoare. De obicei această oglindă stă întorsă până când mirele dă bani celor ce țin oglinda pentru a întoarce-o ca frumoasa mireasă să se admire.
Pe scaunele pe care stau mirele și mireasa se mai așează, în unele părți și două perne (considerate a fi o parte din zestrea miresei) în care se pun bolduri pentru ca mirii să se “călească” pentru căsătorie.
În unele zone ale țării, miresei i se pun bani în piept pentru a-i aduce spor. Un ultim pas făcut de nașă este acoperirea feței miresei cu voal.
Tot la gătitul miresei, acesteia i se pun pantofii, iar acum este momentul când fetele care vor să se mărite își scriu numele pe pantofii acesteia. Se spune că numele fetei care încă se vede scris pe pantof la sfârșitul nunții, aparține urmatoarei care se va căsători.
După gătitul miresei, urmează mirele căruia i se pune floarea (cocarda) în piept de către naș. Apoi nașii se așează pe cele două scaune și li se pun florile în piept de către miri. Următorii pe scaune sunt părinții mirelui și apoi părinții miresei.
Mai este și obiceiul iertăciunii, care nu prea se mai practică, moment în care mirele și mireasa își cer iertare de la părinti și primesc binecuvântarea necesară unei căsătorii reușite.
Tot în aceste momente se pune pe masă un bol cu grâu în care nașul amestecă verighetele pe care mirii trebuie să le caute, dacă fiecare își găsește verigheta proprie atunci cei doi vor fi egali, dacă mireasa găsește verigheta mirelui, acesta din urmă va fi sub papucul miresei și invers. Este un moment hazliu.
După toate acestea, alaiul nunții realizează o hora, “hora miresei”, în care toată lumea joacă pentru a sărbători momentul plecării miresei. Este hora bucuriei și fericirii.
În unele locuri după acest moment, se face, momentul “pâinii”/ “turtii”/ “colacului”, care de obiecei constă în tăierea unei pâini mai mari în patru pe o tavă. Mireasa se urcă pe un scaun cu spatele la invitați, nașa ține în fața ei tava cu pâinea tăiată și îi dă bucata cu care mireasa face o cruce. Toate aceastea cu ajutorul nașei. Se aruncă în toate cele patru colțuri, pentru a da tuturor invitaților o bucățică pentru a împărtăși cu invitații iubirea și fericirea mirilor. Toți invitații trebuie să guste din acea pâine (colac). Acestea sunt câteva din obiceiurile care se fac la gătitul miresei, însă în zilele noastre momentele acestea nu mai sunt făcute. După părerea mea, toate acestea iți dau starea necesară pentru acea zi, te mai destind și te fac să simți cu mai mare putere importanța evenimentului.
Bliss Events
Raluca Andreea Baltag
Share
Poveștile noi, noutăți, oferte și multe altele trimitem în newsletterul nostru
Gătitul miresei
Tradiția gătitului miresei are loc la mireasă acasă, la sală, unde seara va avea loc petrecerea, acasă la miri, la un hotel și presupune ca nașa să-i pună acesteia voalul, coronița și celelalte accesorii.
Tradiție emoționantă
Teoretic gătitul miresei se face în casă și în camera unde a copilărit mireasa. Această tradiție are o puternică încărcătură emoțională. Fetița care s-a jucat și a crescut în acea casă, iese gătită în mireasă și pășește într-un alt capitol al vieții ei. Este momentul trecerii la o altă etapă a vieții, la fel ca în cele mai frumoase povești, este momentul în care practic mireasa își ia rămas bun de la casă, părinți, rude, și pășește spre noua ei familiei formată din 2 inimi cu noi speranțe și vise multe.
Muzică pentru gătitul miresei
Multe mirese aleg să le cânte melodia Ia-ți mireasă ziua bună. Alte melodii potrivite ar fi și Eu mă duc la cununie cântată de Paula Selling sau Ia-ți mireasă rămas bun de Gabi Lunca. Muzica este foarte importantă în aceste momente, deoarece face ca emoțiile să fie mult mai puternice, mult mai vii. Muzica are un rol important în a “traduce”, trăirile miresei și celorlalți participanți.
Desfășurarea tradiției
Pentru că mireasa este deja îmbrăcată, coafată și machiată, gătitul miresei presupune doar câteva detalii de finisare a aspectului miresei. Pentru a nu deteriora coafura realizată, nașa mai mult mimează gătitul miresei. De obicei gătitul miresei presupune aplicarea și aranjarea voalului și a coroniței.
Tot acum i se pun miresei bijuteriile și celelalte accesorii. După aranjarea voalului și aplicarea accesoriilor miresei i se oferă o oglindă din partea domnișoarelor de onoare. De obicei această oglindă stă întorsă până când mirele dă bani celor ce țin oglinda pentru a întoarce-o ca frumoasa mireasă să se admire.
Pe scaunele pe care stau mirele și mireasa se mai așează, în unele părți și două perne (considerate a fi o parte din zestrea miresei) în care se pun bolduri pentru ca mirii să se “călească” pentru căsătorie.
În unele zone ale țării, miresei i se pun bani în piept pentru a-i aduce spor. Un ultim pas făcut de nașă este acoperirea feței miresei cu voal.
Tot la gătitul miresei, acesteia i se pun pantofii, iar acum este momentul când fetele care vor să se mărite își scriu numele pe pantofii acesteia. Se spune că numele fetei care încă se vede scris pe pantof la sfârșitul nunții, aparține urmatoarei care se va căsători.
După gătitul miresei, urmează mirele căruia i se pune floarea (cocarda) în piept de către naș. Apoi nașii se așează pe cele două scaune și li se pun florile în piept de către miri. Următorii pe scaune sunt părinții mirelui și apoi părinții miresei.
Mai este și obiceiul iertăciunii, care nu prea se mai practică, moment în care mirele și mireasa își cer iertare de la părinti și primesc binecuvântarea necesară unei căsătorii reușite.
Tot în aceste momente se pune pe masă un bol cu grâu în care nașul amestecă verighetele pe care mirii trebuie să le caute, dacă fiecare își găsește verigheta proprie atunci cei doi vor fi egali, dacă mireasa găsește verigheta mirelui, acesta din urmă va fi sub papucul miresei și invers. Este un moment hazliu.
După toate acestea, alaiul nunții realizează o hora, “hora miresei”, în care toată lumea joacă pentru a sărbători momentul plecării miresei. Este hora bucuriei și fericirii.
În unele locuri după acest moment, se face, momentul “pâinii”/ “turtii”/ “colacului”, care de obiecei constă în tăierea unei pâini mai mari în patru pe o tavă. Mireasa se urcă pe un scaun cu spatele la invitați, nașa ține în fața ei tava cu pâinea tăiată și îi dă bucata cu care mireasa face o cruce. Toate aceastea cu ajutorul nașei. Se aruncă în toate cele patru colțuri, pentru a da tuturor invitaților o bucățică pentru a împărtăși cu invitații iubirea și fericirea mirilor. Toți invitații trebuie să guste din acea pâine (colac). Acestea sunt câteva din obiceiurile care se fac la gătitul miresei, însă în zilele noastre momentele acestea nu mai sunt făcute. După părerea mea, toate acestea iți dau starea necesară pentru acea zi, te mai destind și te fac să simți cu mai mare putere importanța evenimentului.
Bliss Events
Raluca Andreea Baltag
Poveștile noi, noutăți, oferte și multe altele
trimitem în newsletterul nostru